Ce semnifica un inel de logodnă în Antichitate?

Verighete aur galben

Poate cunoașteți și voi faptul că inelul de logodnă a căpătat de-a lungul secolelor diferite însemnătăți. Astfel, putem vorbi despre un inel de logodnă care are diverse semnificații încă din Antichitate. Încă de când acestea au început să se achiziționeze, criticii și nu numai au venit la adresa acestora cu diferite însemnătăți. Credeți că astăzi se mai ține cont de acestea? Cu siguranță, chiar și astăzi există diferite atribute caracteristice atât inelelor de logodnă, cât și verighetelor. Fie că vorbim despre verighete aur, fie că vorbim despre verighete diamant, este important să conștientăm că, în parte, pentru fiecare are o însemnătate diferită verigheta. La nivel global, însă, aceasta este un simbol al iubirii. La fel ste și în cazul inelului de logodnă.

Sunteți pregătiți să vedeți ce semnifica un inel de logodnă în Antichitate? Ne interesează la nivel general ce semnificație avea acesta, ci nu cum era perceput de către diferitele cultori sau regiuni. Căci dacă este să ne uităm după regiuni, inelul de logodnă are o mulțime de mici însemnătăți, care, de altfel, pot fi irelevante pentru o mare parte dintre noi. De aceea, ne axăm pe partea majoritară și pe adevărurile universal valabile.

Se spunea astfel atât despre inel de logodnă, cât și despre verighete că sunt, fără dar și poate, un simbol al iubirii, iar inelul de logodnă este singurul care pecetluiește logodna. Mai mult decât atât, se cunoaște foarte bine faptul că inelul de logodnă, indiferent de valoarea sau mărimea acestuia, pecetluia statutul social. Oare se mai întâmplă asta și în zilele noastre? Dacă stăm bine să ne gândim, de foarte multe ori valoarea unui inel de logodnă sau a verighetelor poziționează o viitoare familie pe o anumită scară ierarhică socială. Am dreptate? Dacă nu vedeți lucrurile așa este foarte bine. Nu-i putem învinovăți pe cei care, însă, merg pe acest principiu. Observăm că acest aspect se transmite regulat încă din moși strămoși.

Totuși, un lucru este diferit față de momentul în care ne aflăm acum. Dacă acum la modă și în trend sunt inelele de logodnă din argint și acele verighete din aur, în Antichitate și cu foarte mulți ani în urmă, un real simbol al iubirii era inelul de logodnă de fier. Prin acesta, tânărul își arăta iubirea față de viitoarea sa soție.

Comparativ cu nunta, în Antichitate, logodna era mult mai importantă. De altfel, era un eveniment atent gândit și mult mai complex. Prioritară nu era nunta și numărul de persoane care luau parte la ea, ci logodna care era un adevărat simbol al iubirii veșnice. Imediat după secolul II și III după Hristos, nunta și logodna au ajuns să aibă însemnătatea pe care o au și astăzi. Astfel, vechiul inel de logodnă de fier a ajuns să fie înlocuit cu frumoasele verighete pe care le poartă în zilele noastre proaspeții însurăței. Binecuvântarea inelului de logodnă ș a verighetelor nu a fost, însă, făcută decât după secolul XI, iar inelul de aur și tot ceea ce înseamnă verighete aur sau verighete diamant au fost introduse doar din secolul II. Puteți verifica aceste date cu privire la însemnătatea pe care o avea un inel de logodnă și verighetele în Enciclopedia Britanică.